03 Septembrie, Mutarea moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie

În această zi, credincioşii sărbătoresc Mutarea moaştelor Sfântului Nectarie. pe lângă aceasta, mai sunt prăznuiţi încă trei sfinţi importanţi: Sfântul Mucenic Antim; Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stănişoara. În această zi, credincioşii care se confruntă cu afecţiuni dintre cele mai grave este bine să înalţe o rugăciune către Sfântul Nectarie, sfânt făcător de minuni.

Pe 3 septembrie 1953 s-a facut mutarea cinstitelor si de-mir-izvoratoarelor lui moaste, de catre mitropolitul Hydrei, Spetsei si Eghinei. De fata stand oameni de vaza ai Bisericii si ai tarii, cu evlavie a fost deschis mormantul din care a iesit negraita bunamireasma <<mai presus de toate miresmele>>, iar sfintele lui oseminte, de culoarea cerii curate, adunate <<de maini cuvioase>>, au fost puse astfel: sfantul cap intr-un chivot aurit, in chipul mitrei arhieresti, facut din ofrandele aduse de credinciosi si dintr-alte daruri, iar celelalte sfinte oseminte intr-un chivot de argint, asezat in paraclisul Sfantului.

Sfintele lui moaste raspandesc neincetat negraita mireasma cereasca, marturisind harul pe care Sfantul l-a luat de la Domnul pentru curatia vietii lui. Bunamireasma aceasta, care a inceput sa-i izvorasca din sfintele lui moaste numaidecat dupa cuvioasa adormire, nicicand nu s-a departat de la ele, si nici se va departa. Caci si stand atatia ani trupul lui in mormant nu a incetat a o izvori; si, risipindu-i-se mai apoi trupul, aceeasi bunamireasma, inca mai intetita, izvoraste din cinstitele oseminte, bucurand inimile credinciosilor. Pe langa aceasta, cum s-a spus, inca si mir a izvorat sfantul lui trup, cand a fost adus din Atena in Eghina. Asadar, minunatul Parintele nostru Nectarie nu este doar facator-de-minuni, ci si izvorator-de-mir, <<ca o bunamireasma a lui Hristos>>.

Filed under: SarbatoriTagged with: