Blestemul moaștelor Sfintei Parascheva

moaștelor Sfintei Parascheva

Sfânta Parascheva s-a născut la începutul secolului al XI-lea, în satul Epivat, lângă Constantinopol, iar înainte de a împlini 20 de ani își părăsește părinții pentru Hristos.

După ce a primit învățătura unor călugări, la Constantinopol, aceștia o sfătuiesc să meargă la mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va sta cinci ani.

Pentru că și-a dorit foarte mult să ajungă în Țara Sfântă, Cuvioasa Parascheva vizitează Ierusalimul, după care decide să rămână într-o mănăstire de călugărițe din pustiul Iordanului.

Într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un inger îi descoperă în vis că trebuie să se întoarcă in locurile părintești, pentru că acolo trebuie să-și lase trupul.

Sfântul Varlaam descrie aceasta minune în Cazania sa: “Să lași pustia și la mosia ta sa te intorci, ca acolo ti se cade sa lasi trupul pământului si să treci din aceasta lume catre Dumnezeu, pe Care L-ai iubit”.

Mai stă doi ani în Epivat, fără a spune nimănui cine e, iar la vârsta de 27 de ani trece la cele veșnice, fiind ingropată ca o straină, aproape de mare.

Moaștele Cuvioasei Parascheva

La câțiva ani după moartea Sfintei Parascheva, trupul neînsuflețit al unui marinar, adus la țărm, este îngropat lângă trupul Cuvioasei, descoperit neputrezit în timp ce oamenii săpau un mormânt pentru marinar.

Pentru că nu au dat importantă acestui lucru, Cuvioasa i s-a arătat în vis unuia dintre gropari și i-a poruncit să-i trupul de unde l-a găsit și să-l așeze la loc de cinste.

Astfel, trupul Sfintei Parascheva a fost dus în biserica “Sfintilor Apostoli” din Kallicrateia.

După ce au fost plimbate în mai multe locuri, moaștele Sfintei Parascheva au ajuns în România în anul 1641. Pe 13 iunie 1641, au fost așezate în biserica “Sfintii Trei Ierarhi” din Iași.

După ce au stat timp de mai bine de 200 de ani aici, Sfintele moaște au ajuns apoi în Catedrala mitropolitana din Iași, de unde au mai fost mutate, pentru o scurtă perioadă, în martie 1944, din cauza războiului.

Pe 26 noiembrie 1944, moaștele au fost duse din nou în Catedrala mitropolitana din Iași, unde se găsesc și în prezent.

Blestemul moaștelor Sfintei Parascheva

Mulți creștini nu știu că veșmintele Cuvioasei Parascheva se schimbă de cinci ori pe an.

Astfel, veșmintele se schimbă de Crăciun, la începutul postului Sfintelor Paști (când primește un veșmânt închis la culoare), cu o zi înainte de Paști (când se pune un veșmânt alb), cu o seară înainte de a fi scoasă din Catedrala mitropolitană Iași, dar și după hram.

Conform tradiției, în momentul în care are loc invesmântarea moaștelor Sfintei Parascheva, Catedrala din Iași se închide.

Ritualul schimbării veșmintelor prevede ca preoții să desfacă agrafele care prind veșmântul la spate, moaștele rămânând învelite într-un al doilea veșmânt care nu se schimbă niciodată.

Este vorba despre un giulgiu în care s-au adus sfintele moaște. Giulgiu, o pânză de in, roasă de trecerea anilor, are înscris pe el, ca un sigiliu, un blestem vechi de sute de ani: “Blestemat să fie cel care va împraștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”.

MAI POȚI CITI ȘI Cea mai PUTERNICĂ RUGĂCIUNE către Sfânta Parascheva. Oamenii spun că FACE MINUNI și te scapă de NECAZURI

Este blestemul domnitorului Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam pentru cei care ar împrăștia vreodată moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Racla în care sunt ținute moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva este din lemn de chiparos învelit în argint, fiind cea de-a treia in care stau moastele de la aducerea lor la Iași.

Prima a ars în marele incendiu de la “Trei Ierarhi” (1888) – cănd Moaștele au rămas intacte, iar a doua se află în depozitul Mitropoliei.

Filed under: SarbatoriTagged with: