Calendar ortodox 11 septembrie. Cui trebuie să-i urezi „La mulți ani!”

Potrivit calendar ortodox, pe 11 septembrie, credincioșii o cinstesc pe Sfânta Teodora din Alexandria. Află ce nume se sărbătoresc miercuri. La mulți ani sărbătoriților!

Sfânta Teodora din Alexandria a decis să se călugărească deoarece a conștientizat starea de păcat în care se afla, aceasta își înșela soțul. Și-a tăiat părul, s-a îmbrăcat în haine bărbătești și s-a alăturat unei mănăstiri de călugări.

Pe noul ei nume „Teodor” , o tânără a acuzat pe nedrept că a lăsat-o însărcinată. A acceptat prigonirea din mănăstire și timp de șapte ani a trăit într-o pădure crescând copilul acelei femei.

După cei șapte ani a fost primită iar în mănăstire. Monahul „Teodor” a murit după doi ani și abia atunci s-a aflat cp era defapt femeie. Soșul Sfintei, după înmormântarea acesteia, a ales săn viețuiască pusnicește în chilia soției lui până la moarte. Sfănâta Teodora din Alexandria s-a mutat la Domnul în anul 490.

Troparul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria: Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Teodora, duhul tău.

Nume sărbătoriete de Sfânta Teodora

Sfânta Teodora din Alexandria. La mulți ani tuturor celor ce poartă numele Teodor și Teodora, Tudor, Tudora și derivatele sale: Toader, Teo, Tudorel, Tudorica, Toderica, Toderita, Dorin, Dorina, Doru, Dora, Doroteea, Dorel, Dicu

Filed under: SarbatoriTagged with: