Când a venit Mântuitorul pe faţa pământului, de atunci şi poporul român s-a făcut popor

Când a venit Mântuitorul pe faţa pământului, de atunci şi poporul român s-a făcut popor, aşa că noi n-am cunoscut altă credinţă decât desăvârşita Ortodoxie.

Noi, românii, suntem cei mai fericiţi, ca să vorbim adevărul. Poporul român e un popor nou, nu suntem ca alte neamuri, de mii de ani. Când a venit Mântuitorul pe faţa pământului, de atunci şi poporul român s-a făcut popor, aşa că noi n-am cunoscut altă credinţă decât desăvârşita Ortodoxie. Deodată suntem ortodocşi.

Biserica are şapte Soboare Ecumenice, şi la întâiul Sobor Ecumenic românul a avut reprezentanţi acolo, unde s-au făcut atâtea de multe minuni. Odată cu naşterea noastră ca români, am devenit şi creştin-ortodocşi. De aceea, dacă respectăm Ortodoxia suntem în braţele lui Dumnezeu, suntem siguri că o să căpătăm fericirea veşnică. Dar să respectăm cu sfinţenie ceea ce ne spune Biserica, ce ne rânduieşte Biserica, că numai acolo este adevărul, la Biserică. Şi aşa, tot creştinul să nu meargă după voile lumii acesteia, că voile lumii acesteia s-au depărtat de la Adevăr. Ortodoxia este cea mai sfântă, cea mai adevărată credinţă şi cea mai uşoară.

(Starețul Dionisie – Duhovnicul de la Sfântul Munte Athos, Editura Prodromos, 2009, pp. 103-104)

Filed under: ÎnvățăturiTagged with: ,