CÂND ESTE SFÂNTUL ION ȘI CE NU E BINE SĂ FACI ÎN ACEASTĂ ZI

Sfântul Ion este considerat cel mai important prooroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament. Când este Sfântul Ion, aproape 2 milioane de români își sărbătoresc onomastica. 

Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”

Când este Sfântul Ion. Obiceiuri și superstiții

După Bobotează, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an, se sărbătoreşte Sfântul Ioan Botezătorul.

Sfântul Ioan mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui sunt preotul Zaharia şi Elisabeta, care erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soţia sa va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru şi a rămas mut până când Elisabeta a născut.

Unii oameni serbeazăziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

În ziua de Sfânt Ion există obiceiul “Iordănitul femeilor”,  care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”.

Deci, pentru toate aceste vrednicii și daruri, mulțimea popoarelor creștine te socotește pe ține că pe un mare prieten al lui Dumnezeu, care ai mare îndrăzneală către El.

De aceea și eu, smeritul și mult păcătosul, cu multă evlavie, cu durere de inimă și cu lacrimi, te rog pe ține, dumnezeiescule Ioane Proorocule, să-mi fii mie, păcătosului celui nemernic și cu totul neputincios, mare apărător și grabnic izbăvitor de toate ispitele și încercările acestea ale vieții de acum.

Roagă pe Preamilostivul Dumnezeu că, cu a Să nebiruita putere, să mă păzească în toată vremea de primejdiile vazutilor și nevăzuților vrăjmași, să mă sprijinească cu a Să milă la vreme de ispită și să mă întărească cu darul Sau, pentru rugăciunile Preasfintei și Preacuratei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarea și Pururea Fecioară Măria. Ca să pot răbda până la sfârșit toate necazurile, ispitele, durerile și suferințele, că și întristările veacului acestuia de acum.

Și așa, prin mijlocirea sfintelor și preaputernicelor tale rugăciuni, să dobândesc milă lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în ceasul cel de pe urmă al sfârșitului meu.

Amin!

Filed under: SarbatoriTagged with: