Când începe postul Crăciunului în 2021 și când se termină

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către credincioși, ține 40 de zile. Lăsatul secului este pe 14 noiembrie. Anul acesta, Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și durează până vineri, 24 decembrie.

Dumnezeu ne dă putință curățării trupești și sufletești, ținând acest post. Această perioadă amintește de cele patruzeci de zile de post ale Prorocului Moise, în așteptarea cuvintelor lui Dumnezeu, dar și de postul patriarhilor din Vechiul Testament.

În acest post credincioșii ar trebui să postească de:

– carne, brânză și ouă
– de asemenea, lunea miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin.

-creștinii pot consuma untdelemn și vin, în cazul în care în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare

– grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame, se consumă în seara de Ajun. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce.

„Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfinții mai importanți. Se face dezlegarea la peste pe când Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea“, potrivit calendarulortodox.ro.

Filed under: ÎnvățăturiTagged with: ,