Ce este bine să faci de Schimbarea la Față a Domnului. Tradițiile care se respectă în această zi

Schimbarea la Față a Mântuitorului Isus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor. Prăznuită anual pe data de 6 august, sărbătoarea reprezintă momentul în care apostolii Domnului și-au dat seama că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci însuși Fiul Său.

Ca la orice mare sărbătoare de peste an și în această zi creștinii ortodocși păstrează câteva tradiții și obiceiuri pe care le respectă cu sfințenie. În popor se spune că Schimbarea la Față a Domnului marchează sfârșitul verii și începutul toamnei.

Poate cel mai important obicei care are loc în această zi este pomenirea tuturor care au fost trecuți la cele veșnice. Așa se face că pe 6 august, credincioșii dau de pomană, în special struguri care au fost în prealabil duși la slujba de la Biserică.

Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la Față a Domnului. Ce este bine să faci

Schimbarea la Față a Domnului este prăznuită în timpul postului Sfintei Marii, ziua de 6 august fiind trecută în calendarul ortodox cu dezlegare la pește. Numită și Obrejenia, sărbătoarea de pe 6 august aduce o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții pe care oamenii le păstrează din vechime.

Printre superstiții se numără faptul că în această zi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat cu cineva, așadar este un moment bun ca oamenii să se împace. Se spune că cine este certat pe 6 august va rămâne așa tot anul.

O tradiție veche spune că fetele nu trebuie să se pieptene în această zi pentru că riscă să nu le mai crească părul. Totodată, se spune că este interzis scăldatul pentru că apele sunt din ce în ce mai reci, riscul de îmbolnăvire fiind unul destul de ridicat.

De asemenea, de Schimbarea la Față a Domnului nu se spală, nu se coase și nu se calcă, în caz contrar casa gospodinelor va fi năpădită de ploșnițe și păduchi. În plus, nu se lucrează la câmp sau în grădină.

Fiind vorba de un moment important în calendarul ortodox credincioșii de pretutindeni merg la Biserică, se roagă și duc poame din noua recoltă. Acestea se binecuvântează de preot ca ulterior să fie împărțite în memoria rudelor decedate, oamenilor săraci sau nevoiași.

O altă tradiție populară amintește că femeile însărcinate trebuie să postează în această zi de praznic pentru a avea o naștere ușoară și copii sănătoși.

De asemenea, o altă superstiție legată de Schimbarea la Față a Mântuitorului Isus Hristos spune că este bine de evitat călătoriile deoarece există un risc foarte mare de a vă rătăci. Așadar, este indicat să stați mai mult pe lângă casă.

Filed under: SarbatoriTagged with: