Ce NU avem voie să facem în Săptămâna Patimilor!

Săptămâna Patimilor – Cele mai importante obiceiuri din Săptămâna Patimilor…

Ultima săptămână din Postul Paștelui, numită și Săptămâna Patimilor este cea în care înfrânarea cea mai drastică se împletește cu pregătirile pentru marea sărbătoare. Aceste zile sunt pline de superstiții și obiceiuri din cele mai vechi timpuri.

Săptămâna Patimilor – În Joia Mare nimeni nu are voie să doarmă

Primele zile ale Săptămânii Patimilor gospodinele trebuie să facă curățenie generală pentru a primi Paștele așa cum se cuvine, pentru că altfel, spune tradiția casele sunt blestemate… În Lunea Mare se scot toate lucrurile la aerisit, se văruiește iar mobilierul este spălat.

Până Miercurea Mare, inclusiv sunt premise și muncile la câmp, apoi bărbații trebuie doar să-și ajute soțiile la treburile gospodărești. O importanță deosebită o are Joia Mare, când nimeni nu are voie să doarmă, altfel tradiția spune că va fi urmărit de lene tot anul. De asemenea, în această zi femeile nu au voie să coasă, să spele rufe sau să țeasă.

Săptămâna Patimilor – În Vinerea Mare nu se prepară pâine

De asemenea, nu se vor face nici un fel de treburi gospodărești și nici nu se va prepara pâinea în Vinerea Mare. Superstiția spune că cine va face aest lucru, va orbi. De asemenea, în această zi sfântă se crede că orice se va pune în pământ se va usca sau nu va rodi.

Interzis este și pusul borșului, întrucât se crede că va veni necuratul, se va scălda în preparat și acesta se va strica. În majoritatea zonelor țării, în Vinerea Mare se ține post negru și se fac băi de purificare pentru ca în Sâmbăta Învierii credinciosul să fie curat.

Felicia Iederă

Filed under: Sarbatori