Ce nu e bine să faci de Sfânta Cuvioasă Parascheva

Ce nu e bine să faci de Sfânta Cuvioasă Parascheva

Tradiția populară de Sfânta Parascheva interzice femeilor să facă treburi în gospodărie și să calce ori coase, iar în cazul în care o vor face o să le iasă negi pe mâini și se vor confrunta cu dureri de cap și de ochi.

Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi. În cazul în care muncesc, casa le va fi lovită de trăsnet și peste ea o să cadă grindă.

Nu ai voie sa lucrezi in aceasta zi sfanta. Cei care muncesc in aceasta zi au parte de necazuri la serviciu, dar si in familie. Sfanta Parascheva ocroteste familia, iar de ziua ei trebuie sa fim mai smeriti, mai potoliti in actiuni, sa meditam si sa ne rugam pentru mantuirea noastra in fata Domnului.

Nu ai voie sa te zgarcesti de la bani si alimente. Daca cineva iti cere ajutorul, nu te feri sa ii intinzi mana ta. Oamenii zgarciti vor avea parte numai de pagube si risca sa saraceasca.

Nu e bine sa faci foc in casa in aceasta zi, oricat ar fi de frig. Se spune ca adevarata credinta tine caldura in sufletele oamenilor. Cei care fac foc in soba pot avea boli la ochi si dureri de cap cumplite.

Nu ai voie sa mananci nimic pana la ora 12, cand se termina in cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicata Sfintei Parascheva. Cei care mananca dimineata, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.

MAI POȚI CITI ȘI Ce e bine să faci de Sfânta Parascheva ca să-ți meargă bine tot restul anului

Este și zi de pomenire a celor trecuți în neființă, iar printre bucate pe care trebuie să le împarți celor amărâți se numără covrigii, lipiile, pâinea, mustul nou sau vinul roșu. De evitat sunt: nucile, castraveții, pepenele roșu sau poamele în formă de cruce.

Filed under: SarbatoriTagged with: