Ce trebuie să faci de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, pentru a goni farmecele și pentru a-ți atrage sporul și sănătatea

Ce trebuie să faci de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

În popor, 21 noiembrie, este considerată o zi magică, iar toţi cei care respectă această sărbătoare vor avea parte de sănătate şi bucurii.

Se spune că este bine ca fiecare credincios să aprindă candela, iar focul să ardă în cămin toată noaptea. Tradiția spune că atunci când se împlinește acest ritual copii din familia respectivă vor atrage spor și sănătate.

În această seară, oamenii își ung cu usturoi tocurile ușilor și ale ferestrelor pentru a fi protejați de farmece, dar și vatra, împreuna cu cuptorul deoarece acestea comunică prin horn cu exteriorul și pot fi căi de acces pentru spiritele necurate.

În noaptea de Ovidenie se spune că descântătoarele fac “privegherea apei”. Femeile aprind o lumânare la icoana Maicii Domnului și pun un vas cu apă proaspătă peste noapte pe care o folosesc pentru dureri de piept și cap sau pentru vedere.

În dimineață Intrării Maicii Domnului în Biserica, bătrânele luau din livadă o creangă cu 7 prune, una cu 7 mere și una cu 7 alune, pe care le păstrau în cămară, pentru a proteja de friguri tot anul.

În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit fără lumânare. În memoria acestora se împart fructe și lumânări albe. În mediul rural, se păstrează tradiția ca femeile să dea de pomană ”lumina de veci”. Există convingerea că lumânarea dată de pomană în această zi de sufletul morţilor, mai ales pentru cei morţi fără lumânare, nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă.

Ortodocşii cinstesc această zi prin rugăciune şi ofrande: bucate de post, peşte şi lumânări pe care preoţii le sfinţesc.

De asemenea, în această zi, nu se prelucrează lâna și pieile de animale, pentru ca vitele să nu fie atacate și ucise de animalele sălbatice.

Filed under: SarbatoriTagged with: