Crăciunul, una dintre cele mai importante sărbători religioase

Craciunul este celebrat din antichitate pentru a marca nasterea lui Iisus, devenind de-a lungul anilor o sarbatoare prin excelenta a familiei.

Craciunul este marea zi a nasterii Domnului nostru Iisus Hristos, fiind sarbatorita de toti crestinii pe data de 25 decembrie a fiecarui an.

Sarbatoarea Craciunului este marcată de obiceiuri precum colindele, împodobitul bradului şi darurile Moşului, mult aşteptate de copiii din întreaga lume.

De Moș Ajun încep colindele și țin până noaptea târziu. Colindătorii vestesc Nașterea Mântuitorului și primesc, potrivit tradiției, mere, nuci și covrigi.

Pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în această zi sunt legate de cultul fertilităţii şi de atragerea binelui asupra gospodăriilor. Cel mai în vârstă membru al familiei trebuie să arunce în faţa colindătorilor boabe de grâu şi de porumb.

Merită atenție obiceiul gospodinelor, ce ține de pregătirea bucatelor și colacilor pentru colindători. Coacerea colacilor de ritual impune anumite canoane pentru femeia gospodină. Potrivit tradiției din primul aluat se face un colac special, numit „Crăciun” sau „Crăciunel” în formă de cifra opt neîncheiată. Crăciuneii se pun la icoană și se păstrează pînă primăvara, urmînd să fie împărțiți la vite pentru a fi sănătoase.

Sărbătoarea Naşterii Domnului a prilejuit numeroase obiceiuri, împodobirea bradului fiind unul dintre ele. Globuri frumos colorate își găsesc locul pe crengile pomului, apoi beteala și beculețele electrice. În vârful bradului se aşază de obicei o stea, pentru a ne aminti de steaua văzută de cei trei magi.

Pregatirea mancarurilor capata dimensiunile unui ritual stravechi: carnatii, toba, raciturile, sarmalele, friptura de porc, ciorba. Nelipsite sunt si dulciurile: cozonacul, placinta,lipiile. Toate acestea vor face parte din masa de Craciun, fiind insotite si de bauturi: tuica si vinuri diverse.

De Craciun nimeni nu trebuie sa fie suparat, ci toti sa ne bucuram de Nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos!

Filed under: SarbatoriTagged with: ,