Cum aflăm adevărata iubire de Dumnezeu?

„Când, însă, din cauza slăbiciunii voastre se întâmplă să călcați legea, vindecați-vă îndată prin pocăință.”

Care este adevăratul criteriu al unei iubiri de Dumnezeu autentice și cu totul duhovnicești? Acesta ne este prezentat în Evanghelie. Domnul a zis răspicat: „De Mă iubiți, păziți poruncile Mele” (Ioan 14, 15); „Cel ce nu Mă iubește nu păzește cuvintele Mele” (Ioan 14, 24). Simplu și concis. În realitate, cel care Îl iubește cu adevărat pe Iisus nu numai cu vorba, ci și cu fapta, este cel care se străduiește din toată inima să împlinească poruncile Domnului, poruncile Sfintei Evanghelii.

„Vreți să dobândiți iubirea lui Dumnezeu? – ne întreabă Episcopul Ignatie. Ocoliți orice faptă, orice cuvânt, orice sentiment interzis din Sfânta Evanghelie. Prin ostilitatea voastră față de păcat, care este atât de urât înaintea Atotsfântului Dumnezeu, vă veți arăta dragostea față de Dumnezeu. Când, însă, din cauza slăbiciunii voastre se întâmplă să călcați legea, vindecați-vă îndată prin pocăință.”

De aici concluzionăm că, pentru a afla iubirea adevărată de Dumnezeu, este nevoie să citim și să examinăm Sfânta Evanghelie, care cuprinde toate poruncile lui Dumnezeu, adică așteptările Sale de la noi. Episcopul Ignatie ne învață iarăși: „Vreți să dobândiți iubirea de Dumnezeu? Învățați cu osârdie poruncile Domnului din Evanghelie”.

(Arhiepiscopul Averchie Taușev, Nevoința pentru virtute. Asceza într-o societate modernă secularizată, traducere de Lucian Filip, Editura Doxologia, Iași, 2016, pp. 81-82)

Filed under: ÎnvățăturiTagged with: ,