DE CE APRINDEM LUMÂNĂRI?

Aprind câte un pai de lumânare. Pai după pai. Lumină după Lumină. „Doamne, miluiește-ne pe noi și lumea ta” – la prima lumânare. Apoi pe cei dragi și prea dragi. Unul câte unul și toți laolaltă. Câte o lumină lină și pentru cei mai puțin dragi. „Pomenește, Doamne, pe cei ce ne fac strâmbătate – de parcă eu aș fi tare drept… Celor ce ne fac bine… fraților și rudeniilor. Celor ce ne slujesc și ne miluiesc pe noi. Pe cei din necazuri, Doamne să nu-i uiți. Iar la urmă, Doamne, să nu uiți și pentru mine…”

Mă mut la capătul opus al lumânărarului. Îi iau la rând pe cei întorși la Domnul, cu dor. „Cei mai înainte adormiți, părinți și frați ai noștri”, „pe toți frații ce i-am însoțit către Cer, du-le, Doamne, o bucurie de aici”.

În fiecare lumânare este de fapt o declarație de dragoste. Una veșnică. Mai ales pentru cei care nici măcar nu s-ar aștepta că tu – poate un străin în viața lor – îi pomenești și te rogi pentru el.

De ce aprindem lumânari oare? Doar pentru că „așa este bine” sau că ne dă doar o stare de bine? Ori poate din obligație?

Le aprindem din dragoste. Pentru că iubim. Mult. Bine. Puțin. Știe Dumnezeu. Aprindem lumânarea și mărturisim veșnicia vieții.

Jurnal de migrant.

Sursa: https://www.facebook.com/126199945444656/posts/634561961275116/

Filed under: ÎnvățăturiTagged with: ,