Episcopul Sofronie al Oradiei a vorbit la Catedrala Episcopală din Oradea în a doua zi a Canonului cel Mare despre importanţa rugăciunii însoţită de post.
„Chiar dacă energia noastră se canalizează în bună măsură pentru a posti, diminuarea mâncării și a faptelor rele trebuie să fie în mod indispensabil asistată de rugăciune, deoarece starea trupească și mentală pe care o mijlocește postul ușurează sufletul și creează predispoziția sufletului spre meditație și înălțare spirituală”.
„Rugăciunea este respirația sufletului, sufletul se sufocă fără rugăciune. Dacă ne rugăm, Dumnezeu nu zăbovește, ci vine, discret, chiar dacă nu întotdeauna suntem pregătiți pentru întâlnirea cu El, și locuiește împreună cu noi în adâncul inimii. El Însuși a spus că vine și bate la ușa sufletului nostru ca să Îi deschidem, ca El să intre și să cineze împreună cu noi. Rugăciunea mijlocește în chip minunat întâlnirea tainică cu Dumnezeu. Într-o lume înstrăinată rugăciunea ne ajută să nu-L pierdem pe Dumnezeu”.
„Ispitele cele mai periculoase sunt cele care tulbură mintea omului și îl opresc de la rugăciune. Ca să putem rezista trebuie să ne rugăm și mai mult”, a spus Preasfinţia Sa.
Ierarhul a vorbit şi despre ce ne oferă Dumnezeu.
„Lumea nu îți poate oferi ceea ce aștepți tu, omule. Singurul Care poate să îți ofere ceea ce vrei cu adevărat este Dumnezeu. De aceea, aici pe pământ nu suntem într-o campanie electorală ca să ajungem în demnități înalte, să avem nevoie de voturile oamenilor. Suntem într-o cursă pentru Împărăția cerurilor, pe o cărare strâmtă și anevoioasă”.
„Dar, totuși, câtă frumusețe, câtă splendoare, câtă strălucire și câtă pace la sfârșitul ei! Pe această cale Dumnezeu este cu noi, și Sfinții Săi, și Îngerii Săi. Nu în zadar i-am invocat, de frumusețea enumerării, ci ei pot și vor să ne ajute și sunt împreună cu noi în urcușul nostru”.