Începe Postul Crăciunului TRADIȚII și OBICEIURI de Lăsata Secului. Ce NU trebuie să faci în această zi

TRADIȚII și OBICEIURI de Lăsata Secului

Ca în fiecare an, credincioșii se pregătesc pentru sărbătorirea venirii pe lume a Mântuitorului cu o perioadă de post. Cu o zi înainte are loc Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2020. Potrivit rânduielilor bisericești, dacă Lăsatul Secului cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte.

Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului sau Lăsata Secului are loc în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie. Aceasta marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce înainte de Postul Crăciunului 2020. După data de 15 noiembrie și până în 24 decembrie, credincioșii se vor abține de la a mânca carne, brânză și ouă. Excepție fac zilele în care există dezlegare la pește.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului

În Bărăgan, un vechi obicei ne spune că de lăsatul secului trebuie strânse toate oasele şi resturile de mâncare într-o faţă de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit, spunându-se următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”. Se crede că practicând acest obicei vrăbiile, nu vor strica ogoarele.

În ziua de lăsata secului, în gospodarii se mănâncă sarmale şi carne friptă, se bea ţuică şi vin nou. La desert, se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume, dar mai ales cu struguri sau cu stafide, care simbolizează sporul şi vigoarea spirituală.  

Femeile fac turte de mălai şi le dau de pomană pentru morţi şi vii. Un obicei des întâlnit în satele din Ardeal, dar nu numai, este cel ca în ziua dinainte de începerea Postului Crăciunului femeile să spele toate vasele în care au pregătit bucate „de dulce”, astfel ca acestea să poată fi folosite pentru mâncare de post pe care o vor pregăti timp de 40 de zile.

Ce nu ai voie să faci de Lăsata Secului

O altă tradiţie legată de ziua de 14 noiembrie, spune că femeile nu au voie să coasă, nu torc şi nu ţes deoarece, dacă face asta, respectiva gospodină va fi lovită de rele şi de boli. De asemenea, de lăsatul secului, dacă dai împrumut ceva din casă, se vor înmulţi lupii şi vor coborî în sat.

Filed under: SarbatoriTagged with: ,