Iti vor da de gândit: Citate excepționale de Octavian Paler!

Născut la 2 iulie 1926, la Lisa, Județul Brașov, Octavian Paler a fost scriitor, jurnalist și om politic. A urmați studiile la Liceul Spiru Haret din București, însă în vara anului 1944, cu doar o săptămână înainte de a absolvi clasa a VII-a, a fost nevoit să părăsească școala din cauza unor conflicte cu unchiul său, care era și directorul școlii lui Spiru Haret – George Șerban. Octavian Paler a trecut la Liceul Radu Negru din Făgăraș , unde a studiat literatura pentru examenul final. A absolvit în 1945 cu magna cum laude și rezultate deosebite în filozofie, latină și greacă .

Mai departe a studiat Filosofie și Drept la Universitatea din București .

Capodoperă literară lăsată moștenire generațiilor următoare de Octavian Paler este de neprețuit.

Descoperiți câteva dintre cele mai interesante citate și gânduri aparținându-i lui Octavian Paler, acest mare om de cultură român. Octavian Paler,

scriitor, jurnalist și om politic, a trăit între anii 1926-2007, iar activitatea sa literară a fost una bogată și apreciată.

Octavian Paler citate despre iubire – 1. “Bărbații nu pricep decât foarte rar că femeia este o ființă curioasă. Nu-i place să fie sclavă decât dacă își leagă singură lanțurile. Dacă altcineva vrea s-o lege cu de-a sila, se revoltă, suferă sau se ofilește. Nu se poate simți fericită în robie decât dacă a vrut.”

Citate de Octavian Paler – 2. “În fond, cultura este sau ar trebui să fie o anumită formă de a iubi lumea și de a spera.”

Citate de Octavian Paler – 3. “Dacă poți să iei pe cineva de mâna, să-l îmbrățișezi sau doar să-l bați pe umăr… Bucură-te, niciodată nu te vei simți singur.”

Citate de Octavian Paler – 4. “Acesta e omul, domnilor. Rezistă la multe, dar câteodată îl doboară golul din jur.”

Citate de Octavian Paler – 5. “Mai mult decât de Dumnezeu, mă tem de absența lui Dumnezeu.”

Citate de Octavian Paler – 6. “Sunt drumuri ce ne caută de mult și-ajung la noi când suntem plecați în căutarea lor pe alte drumuri.”

Citate de Octavian Paler – 7. “Imaginația este ca sexualitatea. Ne reprezintă, fără să fim stăpâni pe ea.”

Citate de Octavian Paler – 8. “Lacătele din noi se deschid cu o lacrimă.”

Citate de Octavian Paler – 9. “Omul are iluzia că vorbește cu lumea întreagă la calculator. El e de fapt singur.”

Citate de Octavian Paler – 10. “Nu disprețui niciodată lucrurile mici. O lumânare poate face oricând ceea ce nu poate face soarele niciodată; să lumineze în întuneric.”

Sursa: garbo

Filed under: ÎnvățăturiTagged with: ,