Liniștea sufletească vine din predarea în Voia lui Dumnezeu.

“Ne dorim pacea gândului şi a inimii? Însuşi Domnul ne spune unde şi cum trebuie să căutăm această pace, care este mereu o răsplată şi un mare dar al Său pentru cei care-I urmează: „Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima, şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre”.


Dar nimeni nu poate ajunge la pace şi linişte sufletească decât prin lupta cu ispitele şi prin îndurarea cu răbdare a supărărilor. De altfel, Domnul a făcut acelaşi lucru înainte să moară pe Cruce. A fost batjocorit, defăimat, umilit, chinuit. Cu multă grijă, El a construit pentru noi un model de viaţă. A creat o imagine a vieţii Sale pe pământ pe care, prin luptă, trebuie să o urmăm cu toţii.
Vorbim de pace, dar ea se câștigă cu război. Vorbim de liniște, dar ea se câștigă cu luptă. Vorbim de biruință sufletească, dar pentru ea trebuie să facem jertfă trupească.


Și dacă am început să iubim liniștea și am fost cuprinși de ea, nu vom dori niciodată să o pierdem și ne vom strădui mereu să o simțim. Vom lupta pentru ea! Nu ne vom supăra! Vom ierta! Vom iubi! Vom avea răbdare! Ne vom ruga sincer, atent, negrăbit, cuviincios, smerit!


Da, vom avea lupte: să ne tulburam, să cârtim împotriva vieții, să pierdem această stare de liniște sufletească…Doar smerenia ne-o păstrează integră! Smerenia smereniei! Doar pocăința ne poate reda liniștea de altădată…


Liniștea sufletească vine din predarea în Voia lui Dumnezeu. Ea mai vine atunci când omul se încrede în Înțelepciunea Proniatoare a lui Dumnezeu. Ea vine și din răbdarea în Hristos. Ea coboară odată cu rugăciunea. Ea este fiică a milosteniei. Ea este consecință a iertării. Ea este un dar de Sus!


Să avem răbdare, o vom câștiga! Să îndeplinim canonul pentru ea și, pe măsura îndeplinirii, vom simți lucrarea ei…


Liniștea sufletească este vindecătoare! Liniștea sufletească, dar de la Dumnezeu, expresie a Harului, lucrare a Duhului Sfânt, rezultat al rugăciunii, al păcii interioare, iubirea smereniei, lucrare sfântă a omului, este cel mai bun medicament!


Pace, liniște și Har în suflet!”

Filed under: Uncategorized