Lista alimentelor pe care le poți consuma în postul Crăciunului

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de credincioși, durează 40 de zile și este unul dintre cele mai importante ale anului. Nu este atât de strict precum Postul Paștelui și are mai multe dezlegări la pește, dar și altele, la ulei și vin.

Este o perioadă în care credincioșii trebuie să se roage mai mult la Dumnezeu și să fie mai buni și mai înțelegători cu semenii lor.
În această perioadă, credincioșii trebuie să consume alimente de post și să respecte anumite tradiții și obiceiuri.

Credincioșii trebuie să consume alimente de post în această perioadă. Există și câteva dezlegări la pește, dar și altele la ulei și vin. Postul Crăciunului este de asprime medie, un post al bucuriei.

Când este dezlegare la pește
Credincioșii trebuie să se abțină de la carne și de la alte alimente de origine naturală, precum laptele și ouăle. În zilele de luni, miercuri și vineri, mâncarea se consumă fără ulei și fără vin.
Marțea și joia se face dezlegare la untdelemn și vin. Sâmbăta și duminica, până pe 20 decembrie inclusiv, se face dezlegare la pește.

Dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri este prăznuit un sfânt mare, însemnat cu cruce neagă în calendar, atunci creștinii pot consuma untdelemn și vin. Se face dezlegare și la pește dacă este sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar. Marțea și joia, credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.
În Ajunul Crăciunului se mănâncă doar seara. Trebuie să consumi grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame. În ziua de Crăciun se poate mânca de dulce, indiferent de ziua în care cade.

Zilele în care este dezlegare la vin și untdelemn sunt următoarele: 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, respectiv 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, atunci când Biserica Ortodoxă sărbătorește sfinții mai importanți.
Se face dezlegare la Pește atunci când este prăznuită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Aceasta este sărbătorită pe 21 noiembrie, indiferent dacă pică miercurea sau vinerea.
Se poate consuma pește și în zilele de luni, miercuri sau vineri ale acestui post, însă numai dacă atunci cade hramul bisericii din enoria noastră.

Filed under: ÎnvățăturiTagged with: ,