Noi sărbători intră, de anul viitor, în calendarul bisericesc

Noi sărbători intră, de anul viitor 2021, în calendarul bisericesc

Duminica Mironositelor, Duminica Femeilor Crestine si Duminica Familiei Crestine intra, de anul viitor, in calendarul bisericesc. In 24 ianuarie va fi Sfanta Xenia din Petesburg, iar in 14 august va fi Ziua Nationala pentru comemorarea martirilor Brancoveni.

Potrivit Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), a fost aprobata inscrierea in Calendarul bisericesc pentru anul 2021, in sectiunea „Zile si date importante”, a Duminicii Mironositelor (a treia Duminica dupa Pasti) ca Duminica Femeilor crestine si Duminica Familiei Crestine in apropierea zilei de 15 mai.

De asemenea, in sedinta de marti a Sfantului Sinod a fost apreciata declararea de catre Parlamentul Romaniei a zilei de 16 august ca Ziua Nationala pentru comemorarea martirilor Brancoveni si de constientizare a violentelor IMPOTRIVA CRESTINILOR.

Totodata, a fost aprobata inscrierea in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane a Sfintei Xenia din Petersburg (24 ianuarie).

Au fost aprobate mai multe texte liturgice, in cadrul sedintei Sfantului Sinod, intre care Acatistul si Paraclisul Maicii Domnului „Grabnic ascultatoarea”; Acatistul si Paraclisul Maicii Domnului „Potirul nesecat”; Acatistul Maicii Domnului „Potoleste intristarile noastre”; Acatistul Maicii Domnului – indrumatoarea si ocrotitoarea copiilor; Acatistul si Paraclisul Sf. Cuv. Paisie Aghioritul (12 iulie); Acatistul Sfintilor Ierarhi Atanasie si Chiril, arhiepiscopii Alexandriei (18 ianuarie), precum si includerea acestor texte in cartile de cult ale Bisericii Ortodoxe Romane.

De asemenea, a fost aprobat si Regulamentul pentru organizarea si functionarea Vicariatului Ortodox Ucrainean din Biserica Ortodoxa Romana.

Biserica Ortodoxa Romana (BOR) este una dintre bisericile autocefale ale crestinismului ortodox. Majoritatea etnicilor romani apartin Bisericii Ortodoxe Romane, dar biserica are si credinciosi de alte nationalitati: (rromi, ucraineni etc.)

MAI POȚI CITI ȘI 7-8 luni am citit zi de zi Paraclisul. Apoi Dumnezeu și Fecioara Maria au făcut cea mai mare și mai frumoasă minune din viața mea

Numele Bisericii Ortodoxe vine din limba greaca, de la ορθο (ortho – drept, corect) si δοξα (doxa – invatatura, cunoastere), traducandu-se deci prin „invatatura dreapta“, sau „invatatura corecta“.

Filed under: SarbatoriTagged with: ,