Nu contează ce ai pierdut în viaţă, ci ce ţi-a rămas

Nu contează ce ai pierdut în viaţă, ci ce ţi-a rămas.

Mulţumeşte lui Dumnezeu, bucu­ră-te şi mergi mai de­parte! Dacă ai căzut de pe cal şi nu te-ai ridicat atunci, să nu rămâi la podea! Orice s-ar întâmpla, sus, înapoi, sus pe cal! Desigur că e rău, fireşte că e greu, sigur că e alta situaţia şi nu o să fie niciodată ca înainte… Priviri ascuţite, gri­mase, şuşoteli pe la colţuri, multe interjecţii şi punc­te de suspensie… Îţi asumi, îţi faci inventarul şi mergi mai departe cu ce ştii că ţi-a rămas, indiferent că e doar o firimitură de bine. Cine nu a greşit nicio­dată cu nimic ?! Totul se poate repara, în afară de moarte! Odată ce am murit, s-a încheiat lucrarea. Până atunci, orice se poate reface. Organismele noastre, creierele noastre, na­tura au capacitatea de a se restructura. Ce ai pierdut acum, aici, vei pri­mi/găsi în altă parte, numai să ai pute­rea şi mintea să vezi unde îţi creşte în altă parte, să găseşti noi poteci…


Viaţa nu e doar o simplă autostradă dreaptă, pe care să o poţi parcurge cu o viteză foarte mare, să nu îţi dai sea­ma când ai finalizat-o şi ai ajuns la Des­tinaţie. Viaţa înseamnă şi drumuri accidentate, gropi, curbe, suişuri şi coborâşuri, popasuri, inter­secţii, sensuri giratorii, sens unic, semafor etc. Viaţa e un drum parcurs pe îndelete, chiar dacă unii îl termină brusc, alergaţi fiind de zbu­ciumul colosal al lumii acesteia. Viaţa înseamnă să mergi pe partea dreaptă a drumului, să fii optimist, po­zitiv, să vezi binele din orice rău, lumina din întuneric.


Să încercăm o clipă să mai ieşim din cea mai grea luptă: lupta cu noi înşine. Avem o plăcere bolnavă în a condamna, a urî, a critica, a arăta cu de­getul, a ne în­dreptăţi. Uităm să ne punem în pie­lea celui de lângă noi. Nu mai avem vreme de preţuit. Probleme sunt pes­te tot în lumea aceasta, de noi depinde cum ne raportăm la ele, cum comu­nicăm într-un limbaj comun. Acolo unde sunt pro­bleme sunt şi oportunităţi, dar mai ales lecţii de viaţă. În momentele cruciale ale vieţii, omul se des­coperă, se maturizează, creşte; ceas cu ceas, pas cu pas. Operaţiile pe suflet deschis le simţim, deoarece nu au anestezie, fiind clipe de întâlnire cu Dum­nezeu.


Greutăţile, necazurile, suferinţele ne modelează ca­racterul în viaţă. Atunci când durerea îţi curge prin vene, înveţi Adevărul vieţii. Orice făptură are o strălu­cire interioară, dată de Dumnezeu. Vibraţiile de orice fel pe care le trăim în lume ne învaţă că nu există „nu se poate”. Iertând, binecuvântând, iubind orice se poa­te! Nu avem suficientă credinţă, spe­ranţă, vise, libertate inte­rioară şi fireşte că suferim. Dar fiecare om a ars pe pământ păcatul măcar cu o lacrimă, învăţând că totul se poate repara, totul! Mai ales după ce guşti din bucu­ria şi dulceaţa de a ierta şi a fi iertat!

ieromonah Hrisostom Filipescu
egumenul Schitului „Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena”, Ţibucani

Filed under: ÎnvățăturiTagged with: ,