O icoană unică în România, izvor de miracole pentru credincioși

În zi de mare sărbătoare, o icoană unică în România, înzestrată cu har dumnezeiesc, adună sute de credincioși la mănăstirea Lainici. Ea ocrotește sufletele apăsate de griji și este un semn de mare binecuvântare pentru cei care vin aici în pelerinaj.

Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare a fost pictată în mare taină, la muntele Athos, pentru mănăstirea românească. Legenda ei este una deosebită, iar miracolele pe care le înfăptuiește au fost un har divin pentru trecutul zbuciumat al unei mănăstiri arse și distruse de-a lungul veacurilor. Rănile s-au vindecat, zidurile s-au ridicat din nou, iar icoana a venit ca o mângâiere să sfințească locurile spre care credincioșii caută liniștea, potrivit libertateapentrufemei.ro

Legenda vorbește despre un miracol al vindecării

Din povestirile călugărilor de la Athos, acolo unde se află în original icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare, semnele divine s-au arătat unui novice, neatent și nedeprins cu toate regulile călugăriei. El trecea adesea aproape de icoana Fecioarei cu lumânări care scoteau fum și întuneca fața picturii. La un moment dat, novicele a auzit o voce care l-a admonestat să aibă grijă cum ține lumânările. A crezut că i s-a părut și a continuat să treacă netulburat pe lângă icoană, înecând-o în fum. Atunci, Maica Domnului a prins glas și l-a certat să nu mai treacă prin fața ei cu atâta fum. În momentul în care tânărul și-a dat seama cine îi vorbește, de uimire și teamă a orbit pe loc. Din acea zi, călugării și-au dat seama că trebuie să cinstească în mod deosebit icoana Maicii Domnului, căci pățania novicelui nu era o pedeapsă, ci un semn al miracolului. Tânărul care a orbit petrecea zile întregi îngrijind de icoană, rugându-se pentru îndurare și pentru recăpătarea vederii. După multe zile de rugăciune și cu mijlocirea fraților din mănăstire, tânărul monah a primit iertarea, iar Sfânta Maria a făcut o minune și i-a redat vederea sfătuindu-l să îi îndemne pe toți cei care trec pragul mănăstirii să ceară ajutorul Domnului, pentru că îl vor primi. ‘Să vină către mine în orice nevoie și eu îi voi asculta’, a spus Maica Domnului, iar călugării au numit icoana ei de atunci Grabnic Ascultătoare.

MAI PUTEȚI CITI ȘI Rugăciune de mulţumire către Maica Domnului

Icoana Maicii Domnului ocrotește rugile

Nu întâmplător, una din puținele copii ale acestei icoane a fost donată mănăstirii Lainici, loc de o frumusețe sufletească rară, ocrotit de miracole și rugăciuni. Ori de câte ori a fost distrusă, spulberată de tunuri, trecută prin foc și jefuită, mănăstirea de pe apa Jiului s-a ridicat mai mândră și mai puternică. Și nu întâmplător, aici a viețuit unul dintre cei mai mari monahi ai României, cuviosul Irodion Ionescu, al cărui trup a fost găsit la deshumare neputrezit și înmiresmat, semn al sfinției sale. Minuni s-au petrecut dintotdeauna între zidurile mănăstirii, iar primirea icoanei de la Athos, în anul 2006, a venit în sprijinul credincioșilor care căutau alinare. De atunci, cei care vin aici nu pleacă nemângâiați. Sărută icoana Maicii Domnului cu dragoste, se închină cu evlavie la mormântul cuviosului Irodion, și știu că rugile lor vor fi ascultate, oricât de târziu. Nu de puține ori, oamenii au povestit că s-au vindecat, iar tinerele căsătorite că au avut parte să devină mame, după ce au cerut ajutorul Sfintei Maria.

Filed under: Citate religioaseTagged with: , ,