Părintele Calistrat: „ Prietenii îi poți alege, mama, tata și rudele nu-i alegi tu!”

Părintele Calistrat – AVEM PRIETENII SAU MEDIUL SOCIAL PE CARE-L MERITĂM ȘI NIMENI NU ESTE VINOVAT DE ALEGERILE NOASTRE.

Părintele Calistrat – OMUL SINGUR POATE ALEGE ORI BINELE ORI RĂUL, STĂ ÎN LIBERUL LUI ARBITRU.

– Prietenia și comunicarea duhovnicească are niște criterii:

încredere, demnitate, perseverență, voință și cultivarea frumosului sufletesc din sine, față de noi și cei din jur.

– Prieteniile tehnice, sociale de conjunctură, de necesitate, le avem pentru că în viață comunicăm, avem legături, iar acestea toate se fac între oameni, aici trebuie să lucrăm la ambientul util și plăcut.

– Spune în lume o vorbă:

“Haina îl face pe om.”

– Însă nu întodeauna îl face pe om, căci în momentul în care omul nu este om, poate să aibă cea mai scumpă haină, că el rămâne tot ne OM.

– Se spune, că dialogul și comunicarea îți arată omul din fața ta.

– Da, îți dai seama la ce măsură este acea persoană din fața ta, când comunici sau deschide gura, dacă vorbește de bine sau de rău, cu folos sau fără folos.

– Putem întâlni oameni mari, foarte inteligenți, cu comportamente frumoase, oameni simpli, foarte modești, educați sau oameni mediocri, fără repere și valori, persoane în căutarea valorilor morale, sau nepăsători.

– Există în societate oameni adevărați, cu o smerenie autentică, care sunt adevărate monumente de noblețe, etică și bun simț.

– Întâlnim și oameni artificializați, încadrați social într-un “EU” personal exagerat, încadrați între niște titluri sau grade intelectuale, funcții onorifice ori politice, nedemni de poziția afișată, care emană doar mândrie personală și multă impresie de sine.

– Când avem contactul cu astfel de persoane mărunte, gustăm amarul dezamăgirii, ne dăm singuri seama că dincolo de toată faima aparentă și imaginea ecranizată artificial, zace omul chinuit și frustrat de propriile incompetențe, dar invidios pe inteligența altora.

Filed under: Părintele CalistratTagged with: ,