Pe 1 octombrie e sărbătoare mare! Ce trebuie să facă femeile de Sfântul Procoavă ca să le meargă bine

Sfântul Procoavă

Prima zi a lunii octombrie are multiple semnificații în tradiția românească. Puțini știu că pe 1 octombrie îl prăznuim pe Sfântul Procoavă. Chiar dacă este necunoscut pentru români, sărbătorirea acestui sfânt este încununată cu o mulțime de semnificații.

Numele Sfântului Procoavă provine din slava veche și înseamnă „văl’, iar, sub influența bisericii, acesta este identificat cu vălul cu care Maica Domnului își acoperea capul. Din acest motiv, în multe regiuni din Moldova, fetele se roagă de „Procoave’ și Maicii Domnului pentru a le „înveli’ cât mai curând cu vălul imaculat de mireasă.

Tradiția spune că în această zi Sfântul Andrei a văzut-o pe Maica Domnului plutind în văzduh, cu mâinile întinse. Ea se ruga lui Dumnezeu pentru neamul omenesc, iar de atunci oamenii o roagă, la rândul lor, să îi acopere cu milă sa și să-i păzească de toate relele.

Sfântul Procoavă, sărbătoarea femeilor

Sărbătoarea Sfântului Procoavă este una a femeilor. În popor se spune că fetele care nu prea aveau păr se rugau Sfântului Procoavă pentru că se credea că acest lucru le va ajuta să-și regenereze podoaba capilară. În plus, fetele credeau că în acest fel vor deveni mai atrăgătoare pentru flăcăi și se vor mărita mai repede.

De-a lungul timpului, oamenii au avut mereu o mare grijă pentru păr, deoarece încă din cele mai vechi timpuri, s-a crezut că întreaga putere a omului se află în părul de pe cap și cel al bărbii. Din acest motiv, se spune că nu este bine să aruncăm părul tăiat, ci acesta trebuie mai degrabă să fie ars. Această interdiecție a pornit de la ideea că vrăjitoarele ar fi putut face mult rău unei persoane dacă avea numai câteva șuvițe din părul acesteia.

Alte superstiții legate de ziua de 1 octombrie spun că dacă frunzele pomilor se îngălbenesc și cad repede în această perioadă, înseamnă că anul care urmează va fi roditor. Dacă va ploua mult în luna octombrie, se spune că va fi vânt puternic în decembrie. De asemenea, dacă e multă brumă sau chiar zăpadă în această lună, atunci se spune că în ianuarie va fi vreme frumoasă.

Pe 1 octombrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului. Aceasta este o sărbătoare rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne.

Filed under: SarbatoriTagged with: