
In popor, acest post este cunoscut si sub numele de Postul Sfintei Marii sau Santamariei. Este un post care ii pregateste, de fapt, pe crestini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Conform regulilor stabilite de Biserica Ortodoxa, ni se cere ajunare pana la ora 15:00, in zilele de luni, miercuri si vineri. Dupa aceasta ora, ni se cere sa consumam doar mancare uscata. Marti si joi se mananca fara ulei. Sambata si duminica avem dezlegare la untdelemn si vin. In Pravila Mare se mentioneaza si ca, in acest post, avem dezlegare la untdelemn si vin si in zilele de marti si de joi.
Postul Sfintei Marii 2020. Cand incepe Postul Adormirii Maicii Domnului
Postul Adormirii Maicii Domnului incepe, de obicei, pe 1 august si are o durată de doua saptamani, in perioada 1-15 august. Lasata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. Atentie, insa! In cazul in care ziua de 31 iulie pica intr-o zi de miercuri sau de vineri, se lasa sec in seara zilei de 30 iulie si postul incepe, de fapt, pe 31 iulie.
Se crede ca originea acestui post dateaza din secolul al V-lea, atunci cand s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. Initial, durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru crestini. Cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, in timp ce la Ierusalim postul dura opt zile. Existau si crestini care posteau toata luna august.
Altii posteau in luna septembrie. Uniformizarea datei si a duratei postului a avut loc in secolul al XII-lea. Mai precis, la sinodul local din Constantinopol, din anul 1166. Acesta a fost condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie tinut incepand cu 1 august si sa se termine pe 15 august, ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului.
MAI POȚI CITI ȘI Rugăciune care se spune TIMP DE 9 ZILE către Măicuța Domnului