Pregătire pentru dumnezeiasca împărtășire de Crăciun

La Sfânta Liturghie, precum am spus, Îl avem cu adevărat pe Hristos, avem cu adevărat întreaga Lui viață, avem Nașterea Lui, învățătura Lui, propovăduirea Lui, avem moartea Lui, Învierea Lui. La Sfânta Liturghie, în această Taină. Pe toate acestea le va spune Sfânta Liturghie și tu stai și dormi ? Și pentru ce dormi ?

Problema este să ne aflăm înlăuntrul tainei…

La Sfânta Liturghie, precum am spus, Îl avem cu adevărat pe Hristos, avem cu adevărat întreaga Lui viață, avem Nașterea Lui, învățătura Lui, propovăduirea Lui, avem moartea Lui, Învierea Lui. La Sfânta Liturghie, în această Taină. Pe toate acestea le va spune Sfânta Liturghie și tu stai și dormi ? Și pentru ce dormi ? Fiindcă ai petrecut noaptea revelionul, fiindcă ai petrecut noaptea la jocuri de cărți ? Nu se potrivește. Cum am spus și mai înainte, cine vrea să le facă pe acelea, să le facă, dar aceste lucruri nu se pot împăca. Așadar, te vei ridica și vei merge la biserică pentru multe și felurite motive. Dacă nu poți să mergi la toată slujba, să mergi la ce oră poți. Cel puțin la Sfânta Liturghie.

Și cu acest prilej aș vrea să spun că la o sărbătoare lumească, la o manifestare lumească fiecare are grijă să meargă printre primii, ca să prindă loc, dar și ca să nu piardă nimic de la început. Să vadă tot, să audă tot. Pentru ce atunci să nu te duci, să nu te îngrijești să te duci, tu care poți, cine poate – cine nu poate…- de la început ? Nu spune : „La ce oră începe slujba de Crăciun ?” – La ora 5. „La ce oră se termină ?” – La 8 – 8.30. „Eu mă voi duce la 7.30”.

De ce nu te duci de la început, ca să auzi primele tropare „Veniți, credincioșilor, să vedem unde s-a născut Hristos, pentru aceasta să urmăm…” ? Cum le vei auzi pe acestea ? Te vei duce apoi să le asculți de pe casetă ? Sunt bune și casetele, să ajute, dar nu pot casetele și radio-ul să înlocuiască Taina. Nu e numai faptul că ascultăm troparele. Problema este să ne aflăm înlăuntrul Tainei. Toată slujba este o Taină și în mod special Sfânta Împărtășanie. Sfânta Liturghie este izvorul pentru orice slavoslovie.

Din clipa în care preotul va spune : „Binecuvântat este Dumnezeu…” și va începe mai întâi litia și în continuare Liturghia, am intrat în Taina slăvirii lui Dumnezeu. Și când se cântă : „Veniți, credincioșilor să vedem…” nu e doar faptul că auzim ceea ce trebuie să auzim, pentru că suntem ființe raționale, ci fiindcă suntem înlăuntrul Tainei acesteia a slăvirii lui Dumnezeu, și dacă starea sufletului nostru este corespunzătoare, cu adevărat ne vom afla ca și cum am fi pe drumul către Betleem unde S-a născut Hristos și mergem cu adevărat să vedem acolo în iesle Pruncul și sufletul nostru va tremura de emoție la cercetarea cerească, de bucurie, de curăție, de luminare, de toate cele ce se petrec înlăuntrul nostru. Atunci te vei duce și în prima zi de Crăciun, și a doua zi de Crăciun, și a treia – cine poate – și de Anul Nou.

Simeon Kraiopoulos

Filed under: ÎnvățăturiTagged with: ,