Prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Tradiții și obiceiuri de Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Pe 21 noiembrie este o mare sărbătoare, în această zi fiind marcată Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirea de Ovidenie, Obrejenie sau Vovidenie și de ea se leagă o mulțime de tradiții.

Chiar dacă suntem în Postul Crăciunului, pe 21 noiembrie, creștinii au dezlegare la pește, în această zi fiind prăznuită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Această sărbătoare amintește de momentul în care părinții Maicii Domnului, Sfinții Ioachim și Ana, au dus-o pe Fecioara Maria, la vârsta de trei ani, la templu, potrivit crestinortodox.ro. Mai exact, Sfinții Ioachim și Ana nu puteau avea copii și și-au îndreptat rugăciunile către Dumnezeu, cerându-i să le dăruiască un copil, iar dacă acest lucru se va îndeplini, ei îl vor duce la templu și îl vor închina lui Dumnezeu.

Rugându-se la Dumnezeu, dorința lor s-a împlinit, un înger spunându-le că vor avea o fată pe care trebuie să o boteze Maria. Binecuvântați cu un copil, Sfinții Ioachim și Ana s-a ținut de promisiune și când Fecioara Maria a împlinit 3 ani, aceștia au dus-o la templu, unde a rămas până la vârsta de 15 ani. Astfel, pe 21 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în popor sub denumirea de Ovidenie.

Tradiții de Ovidenie

În ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, copiii pun crenguțe de măr în apă și le lasă într-un loc luminos. Cei mici fac acest lucru pentru ca până de Revelion, aceste crenguțe să înflorească și să înmugurească, iar ei să le poată folosi pentru a merge la colindat, pe post de sorcovă.

În noaptea de Ovidenie, tradiția spune că se deschid cerurile și că animalele au capacitatea de a vorbi.  Tot în această zi, femeile dau de pomană lumânări aprinse și asta pentru că se spune că lumina dăruită în această zi le este de mare folos mai ales celor care au murit fără lumânare și asta pentru că această lumină nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă.

Tot în seara de Ovidenie, credicioșii obișnuiesc să ungă tocul ușii cu usturoi, dar și ferestrele sau ale spații care comunică cu exteriorul, asta pentru a ține la distanță forțele răului.

Pentru că este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar, în această zi oamenii nu au voie să lucreze, dacă își doresc să aibă belșug și spor în toate.

Filed under: SarbatoriTagged with: ,