Denia de miercuri seară (Utrenia zilei de Joi a Sfintelor Patimi) rememorează patru evenimente: spălarea picioarelor Apostolilor, Cina cea de taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi vânzarea Domnului.
Denia de miercuri seara ne face să retrăim momentele culminante ale activităţii Mântuitorului, în sensul că acum se conturează întreaga Sa învăţătură, urmând să o definitiveze pe Cruce. Deniile sunt slujbe unice în cultul ortodox. Cuvântul denie vine de la vdenie, cuvânt din slavă și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Mai mult decât atât, Denia este Utrenia (slujba de dimineață) de a doua zi și se săvârșește seara, cu o zi înainte. Se poate spune că prima slujbă a Sfintelor Pătimiri, în sensul strict al cuvântului, este chiar Denia din Miercurea Mare prăznuim Cina cea de Taină care este instituirea Sfintei Euharistii (Împărtășanii) şi pomenim trădarea lui Iuda şi prinderea Mântuitorului de către evrei. În plus, Biserica face amintirea Rugăciunii lui Iisus Hristos, care se numeşte rugăciune arhierească pentru că Hristos, Marele Arhiereu, se roagă nu doar pentru Ucenicii Săi, „pentru aceştia pe care mi i-ai dat“ (Ioan 17, 9), ci şi pentru întreaga lume, de atunci, de astăzi, și pentru cea care va urma.
Atunci când era cu ucenicii săi, Mântuitorul le-a spus în timpul cinei: „Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine şi binecuvântând, a frânt-o şi, dând ucenicilor, a zis: Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu. Şi luând paharul şi mulţumind, le-a dat, zicând: Beţi dintru acesta toţi, Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor.”(Matei 26, 26-28). De atunci și până acum Biserica nu a încetat să facă acest lucru, trecând prin toate încercările apărute, cum este și cea prin care trecem cu toții în aceste momente.
În timp ce le spăla picioarele, Mântuitorul a spus „Cel care vrea să fie întâiul, să fie în urma tuturor”. Nu avem exemplu mai mare de slujirea aproapelui și smerenie în toată istoria lumii decât ceea ce a făcut Iisus Hristos pentru om. Așadar, pentru a ajunge lideri ar trebui să ne gândim mereu la spusele Mântuitorului și la modul în care acesta ne-a învățat să trăim.
Tot în cadrul deniei din această seară, Biserica ne va reaminti de momentul în care Mântuitorul s-a rugat în grădina Ghetsimani. Aici putem vedea firea umană a Mântuitorul care pentru a-l înșela pe ispititor, spune “Părinte, dacă este cu putință, să treacă paharul acesta de la Mine; dar nu cum vreau eu, ci cum vrei Tu. Facă-se voia Ta!”(Matei 26, 42). Așadar, și noi atunci când ne rugăm și spunem Tatăl nostru, mărturisim spunând „Facă-se voia Ta!” și trebuie să ne lăsăm în voia Lui Dumnezeu, pentru că acesta poate să aibă un alt plan cu noi, diferit de ceea ce gândim sau ne dorim.
Dragi cititori, în această perioadă trebuie să dam dovadă de iubire de aproape poate mai mult ca niciodată, protejându-i pe apropiații noștri, dar și pe noi. Așadar, să nu uităm! Cu trupul acasă, cu sufletul în Biserică, cu mintea la DUMNEZEU!
Sursa: jurnalgiurgiuvean