Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil – ocrotitorii Jandarmeriei Române

Biserica primelor veacuri creştine a stabilit ziua de 8 noiembrie ca sărbătoare închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, conducătorii oştilor cereşti, care simbolizează lupta pentru dreptate, dar şi un model spiritual pentru toţi jandarmii. Pornind de la aceste simboluri, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt patronii spirituali ai Armei.

Pe parcursul celor 163 de ani de existenţă Jandarmeria Română i-a avut drept ocrotitori pe Sfântul Gheorghe, Sfinţii Constantin şi Elena, iar începând cu anul 1940 pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Mesajul inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Giurgiu cu prilejul sărbătoririi Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

“Dacă în fiecare an pe data de 3 aprilie sărbătorim înfiinţarea Jandarmeriei Române, la 8 noiembrie marcăm o zi la fel de importantă: Ziua patronilor spirituali ai Armei.

 Nu întâmplător în urmă cu mai bine de 70 de ani Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au fost aleşi ocrotitorii Jandarmeriei. Cei doi conducători ai oştilor cereşti sunt simboluri ale luptei împotriva răului: Mihail reprezintă „legea”, pe care o apără cu sabia focului, iar Gavriil este „ordinea” – firescul, bunătatea, pacea. Tot astfel, activitatea noastră se desfăşoară sub deviza „Lex et Ordo”, care înnobilează însemnul heraldic, iar jandarmii se află în slujba cetăţenilor şi execută misiuni pentru ca aceştia să fie în siguranţă.  

Şi pentru că suntem în zi de sărbătoare, transmitem urări de sănătate şi un călduros „La mulţi ani” jandarmilor.

Filed under: SarbatoriTagged with: ,