Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce se face în ziua Nașterii Domnului

Creștinii celebrează Crăciunul, sărbătoarea Nașterii Domnului, în fiecare an, pe 25 decembrie. Există multe tradiții și obiceiuri legate de acest eveniment și, chiar dacă unele dintre ele au fost înlocuite, multe altele s-au păstrat. Iată care sunt cele mai îndrăgite tradiții și obiceiuri de Crăciun.

Înainte de Ajun, în noaptea de 23 spre 24 decembrie, în unele zone ale țării se face masa de Ajun, pentru sufletele morților, cu alimente de post la care este invitat și preotul ca să le guste și să le binecuvânteze. Tot în această perioadă încep și colindele de Crăciun, care anunță Nașterea Domnului.

Tradiția spune că Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ, special ca să ne mai scape de păcate, iar când acestea nu se vor mai auzi, vor ieși Diavolii pe pământ. Colindătorii sunt răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte specifice, numite „scutecele lui Hristos”, dar mai nou lumea oferă și bani.

Chiar și la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, pentru că aduc armonie în relațiile dintre oameni și belșug în case și pe ogoare.

în Ajunul Crăciunului

Nu se bea rachiu, considerându-se băutura Diavolului;

Nu se dă de împrumut și se ia înapoi ce s-a împrumutat;

Nu se aruncă gunoiul;

Se spune că nu e bine să te bați, nici măcar în glumă că te umpli de bube în timpul anului;

Copii pornesc cu colindul: ”Bună dimineața la Moș Ajun, ne dați ori nu ne dați”;

În unele zone, copiilor li se dă să mănânce bostan, ca să fie grași tot anul.

În noaptea dinspre Crăciun se spune că apa se preface în vin și animalele vorbesc.

Filed under: SarbatoriTagged with: ,