Tradiții și obiceiuri de Sfânta Cuvioasă Parascheva

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Cuvioasă Parascheva

Pentru a nu avea probleme, credincioșii nu trebuie să lucreze de Sfânta Parascheva, nici la serviciu și nici acasă. Pe vremuri, la țară, nici măcar focul nu se facea în această zi sfântă.

Tradiția populară de Sfânta Parascheva interzice femeilor să facă treburi în gospodărie și să calce ori coase. Se spune că dacă nu vor ține cont de asta, femeile se vor confrunta cu dureri de cap și de ochi.

De Sfânta Cuvioasă Parascheva, femeile însărcinate trebuie să împartă mâncare cu copiii săraci. Potrivit, tradiției, Sfânta Parascheva va ocroti viitoarele mămici, iar nașterea va fi mai ușoară și fără dureri.

Femeile nu au voie să toarcă și să coasă, iar în cazul în care o vor face o să le iasă negi pe mâini. Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi. În cazul în care muncesc, casa le va fi lovită de trăsnet și peste ea o să cadă grindă.

Se mai spune și că dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, iarna va veni mai repede.

Ciobanii consideră că iarna care urmează va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite și blândă dacă acestea stau răsfirate.

Întrucât Sfânta Cuvioasă Parascheva este cinstită ca fiind aducătoare de ploi mănoase, îmbelșugătoare de roade bune, veselitoarea plugarilor și ocrotitoare apelor, chipul ei este prezent adesea lângă râuri sau fântâni, apa devenind, astfel, tămăduitoare.

Se mai spune că așa cum este vremea de Sfânta Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, o altă superstiție mai spune că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an.

MAI POȚI CITI ȘI Rugăciune către Sfânta noastră Cuvioasă Parascheva

În această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande. Mai există tradiția ca gospodarii să îți cumpere cojoace și să facă pregătirile pentru iarnă.

Este bine să împarți covrigi, lipii, must nou și vin rosu celor amărâți. Cei care dau pomană vor avea sărbători îmbelșugate în tot restul anului.

Filed under: SarbatoriTagged with: