Tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți de Ziua Crucii

Ziua Crucii

In popor, Înălțarea Sfintei Cruci se mai numeste si Ziua Crucii si este considerata data ce vesteste sfarsitul verii si inceputul toamnei. Conform traditiei populare, de ziua Crucii se inchide pamantul, care ia cu sine insectele, reptilele si plantele ce au fost lasate la lumina in primavara.

Daca tuna in aceasta zi, va fi o toamna lunga. In schimb, daca se aduna un cârd de ciori galagioase, va cadea bruma.

“In lumea satelor inca se mai crede ca, in aceasta zi, serpii, inainte de a se retrage in ascunzisuri, se strang mai multi la un loc, se incolacesc si produc o piatra nestemata, folositoare pentru vindecarea tuturor bolilor”, spun specialistii in etnografie si folclor din cadrul Muzeului Dunarii de Jos Calarasi.

Tot in aceasta zi, preotul sfinteste via si butoaiele de vin, pentru ca si in viitor gospodarul sa se bucure de o recolta bogata. Strugurii din ultima tufa de vie nu trebuie culesi astazi. Ei trebuie pastrati ca ofranda pentru pasarile cerului si de aceea se numesc, in limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu. În serile culesului, podgorenii fac focuri din vita uscata, in jurul carora petrec cu mancare, bautura si muzica.

MAI POȚI CITI ȘI POEZIA ”CRUCEA”, alină orice suferință și întărește credința în Dumnezeu

Pe 14 septembrie, la biserica se sfintesc busuiocul, menta, maghiranul si cimbru, considerate plante magice. Acestea ii apara pe credinciosi de diverse boli, dar vegheaza si asupra pasarilor si animalelor din ograda.

se strâng ultimele plante de leac (boz, micşunele, mătrăgună, năvalnic, iarbă de năjit, etc). Sunt adunate într-un buchet cu flori și busuioc, pe care oamenii îl duc la biserică, pentru a fi pus în jurul crucii și a fi sfințite. Credincioșii le păstrează apoi în casă și le folosesc pentru vindecarea anumitor boli.

Busuiocul se pune şi în vasele cu apă pentru păsări, pentru a le ocroti în perioada epidemiilor.

Se considera că acum florile se plâng una alteia pentru că se usucă și mor, iar cele care înfloreau după aceasta zi (brândușa de toamnă) erau socotite flori ale morților.

Pentru sufletele morților, se dau de pomană ulcele noi, pline cu apă curată sau lapte şi miere, împodobite cu fir roşu, acoperite cu un colăcel şi o lumânare.

Monedele sfintite in aceasta zi, pastrate in portofel, alaturi de o cruciulita aduc belsug si spor in munca.

De asemenea, se spune ca nu este bine sa se manance usturoi, nuci, prune si pestele. Este recomandat sa se tina post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului si a trupului.

Nu este voie, in ziua Inaltarii Sfintei Cruci, sa se lucreze, pentru a nu atrage primejdiile.

Filed under: SarbatoriTagged with: