Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sânziene. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită în fiecare an pe 24 iunie, sărbătoarea fiind cunoscută în popor şi sub denumirea de Sânziene, Drăgaica sau Amuţitul Cucului.
Mâine, 24 iunie, creştinii români sărbătoresc Sânzienele, cunoscută în popor şi sub denumirea de Amuţitul Cucului sau Drăgaica. Este o sărbătoare a Soarelui, a iubirii şi a fertilităţii, scrie observatornews.ro.
Se crede că noaptea care urmează, 23 spre 24 iunie, este una magică, cea premergătoare zilei Sfântului Ioan Botezătorul. Cerurile se deschid, iar Sânzienele încep să danseze.
Tradiţia spune că, la noapte, tinerele singure care şi-au pus flori de sânziene sub pernă își visează ursitul.
În folclor, Sânzienele sărbătoresc iubirea şi rodul muncii. Iar cine nu respectă tradiţia este pedepsit. Sânzienele se transformă în iele, împrăştie vijelii, grindină şi distrug recolte.
24 iunie – Naşterea Sf. Ioan Botezătorul
În ziua de 24 iunie a fiecărui an bisericesc, Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, a Sfântului Niceta de Remesiana şi Aducerea moaştelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.
Este cea de patra duminică după Rusalii.
În calendarul popular, în ziua de 24 iunie se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica.
Noaptea magică de Sânziene
În credinţa populară, Sânzienele sunt femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinităţi nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om.
Ielele sunt fecioare zănatice, cu o mare putere de seducţie şi cu puteri magice. Se crede despre ele că locuiesc în văzduh, în păduri sau în peşteri, pe maluri de ape sau la răspântii şi apar noaptea la lumina lunii, rotindu-se în horă, în locuri retrase, dansând goale, cu părul despletit şi cu clopoţei la picioare, în unele legende. Locul pe care au dansat rămâne ars ca de foc şi iarba nu mai creşte acolo. Se crede că în Noaptea de Sânziene ielele se adună şi dansează în pădure, iar cine le vede rămâne mut sau înnebuneşte.