
Iată una din minunile Sfîntului Mare Mucenic Dimitrie, tesaloniceanul: el comandant militar a fost al Tesalonicului, şi în timpul vieţii, dar şi după moartea lui. Poporul Tesalonicul a simţit mereu prezenţa Sfîntului în mijlocul lor, mai ales la vremuri de grea cumpănă. Sfintul Dimitrie apără cetatea Tesalonicului, îndepărtează de la ea nenorocirile, respinge invadatorii, şi ajută tuturor celor care cheamă în ajutor numele lui.
Odată barbarii au atacat Tesalonicul, fără ca să îl poată însă cuceri. Înfuriaţi, ei au trecut atunci teritoriul din afara cetăţii prin ascuţişul săbiei, răpind dintr-un sat şi ducând cu ei două fecioare foarte frumoase, pe care le-au dus în dar stăpânului lor. Aceste tinere erau măiestre în arta broderiei. Văzând lucrările lor minunate, stăpânul lor le-a dat următoarea poruncă: „Aud că în ţinutul vostru există un zeu pe nume Dimitrie, care face mari minuni. Poftesc să faceţi chipul lui cu acul, pe această pânză”.
Fecioarele au zis păgânului că Marele Dimitrie nu este zeu, ci rob al Adevăratului Dumnezeu Celui Viu, Stăpânul Hristos, Dumnezeul creştinilor. Ele mai întâi au refuzat să coase chipul sfântului pe pânză. Dar sub ameninţare cu moartea aflându-se, ele au împlinit cu măiestrie lucrarea, săvârşind-o chiar înainte de marele praznic al Sfântului.
Privind cu lacrimi la chipul Sfântului de ele închipuit, la ceasul de seară dinaintea sărbătorii, ele au plâns cu amar văzând că trebuie să petreacă luminatul praznic creştinesc în obida sclaviei la păgâni. Ele amândouă au căzut cu faţa la pământ înaintea Sfântului, rugându-se lui ca să li se ierte lor păcatul de a fi închipuit sfânt chipul lui în folosul unui păgân. Atunci Sfântul însuşi a venit la ele şi, luându-le de mînă, le-au dus chiar în cetatea Tesalonicului, aşa precum odinioară într-o clipeală de ochi îngerul Domnului 1-a dus pe Prorocul Avacum.
MAI POȚI CITI ȘI Rugăciune puternică către Sfântul Dumitru, pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară
La Tesalonic fecioarele s-au aflat aşezate deodată în chiar Biserica Sfântului Dimitrie. Se slujea chiar atunci slujba de toată noaptea în cinstea Sfântului, şi biserica era plină de popor. Văzând aceştia neaşteptata apariţie a fecioarelor (pe care le ştiau răpite),şi cui se datorează ea, ei cu toţii L-au preaslăvit pe Dumnezeu şi pe al Lui Sfânt, Dimitrie, Marele Arhistrateg şi Mucenic.