Zi de post negru, 28 august 2020, urmează mare sărbătoare

Sfântul Moise Etiopianul

Calendarul Ortodox 28 august 2020 îl pomenește pe Sfântul Moise Etiopianul, care este înainte de mare sărbătoare din 29 august Taierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi de post negru.

Vineri, 28 august 2020 este zi de post înainte marii sărbători din calendarul ortodox, prin urmare consumul de carne sau produse de origine animală este interzis.

Urmează ca sâmbătă cine poate să țină postul negru, care înseamnă doar apă, să o facă pentru marea sărbătoare ce marchează în Calendarul Ortodox Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Calendar Ortodox 28 august 2020, cine a fost

Sfantul Cuvios Moise a fost de neam etiopian. Este cinstit pe 28 august. Sfantul Moise a fost slujitorul unui politician, dar din cauza nedreptatilor sale, a fost alungat. Sfantul Moise s-a alaturat unei cete de talhari si cu timpul a ajuns conducatorul acesteia.

Dupa o vreme, cuprins de o mustrare de constiinta pentru relele savarsite, paraseste ceata de talhari si se retrage intr-o manastire. Aici isi va plange pacatele savarsite, dar va lupta multa vreme cu demonii desfranarii care aduceau asupra lui ganduri necurate si pofte ispititoare. Atat de aprinsa a fost lupta sa cu acesti demoni, incat le-a spus fratilor sai: “Atata suparare am suferit de la razboiul poftei trupesti, incat putin de n-am cazut din fagaduinta monahiceasca”.

Ce nu este bine să faci în zi de post, 28 august

În zilele de post pe lângă faptul că sunt interdicii la mâncarea de origine animală. Nu este bine să poftești, să mânânci dulciuri.

De asemenea docmele bisericii nu se referă doar la mâncare ci și la comportament.

Nu este bine pe 28 august să gândești cu rău, să înjuri sau să faci fapte rele. De asemenea în zilele de post toate rugăciunile trebuie spuse fară excepție, iar gândurile bune și cei care vă provoacă să fie înțeleși și să evitați să răspundeți.

Filed under: SarbatoriTagged with: ,