Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2020

Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2020

Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2020. Pe durata postului de 40 de zile, credincioșii își aduc aminte de postul Proorocului Moise de pe Muntele Sinai, De asemenea, este amintit postul patriarhilor din Vechiul Testament, care așteptau venirea pe pământ a Mântuitorului.

Alături de faptele bune, de rugăciune și smerenie, postul este un mijloc pentru dobândirea virtuților. El este desăvârșit atunci când abținerea de la mâncărurile de dulce este unită cu efortul spre virtute și progres spiritual.

Acest post tine 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie si sfarsind la 25 decembrie, lasand sec in seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie. Totusi, daca aceasta zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul incepe inca din seara zilei de 14 noiembrie. In acest post credinciosii ar trebui sa consume mancaruri de post.

Zile cu dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2020

In acest post se obisnuieste ca toti credinciosii sa posteasca de carne, branza si oua, in timp ce lunea miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei  si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin. Mai mult, sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se dezleaga de untdelemn, peste si vin.

Daca in zilele de luni, miercuri si vineri Biserica Ortodoxa praznuieste vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, crestinii pot consuma untdelemn si vin; iar daca hramul bisericii sau vreo sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie rosie atunci se face dezlegarea si la peste. In zilele de marti si joi credinciosii pot consuma peste, vin sau untdelemn.

Dezlegare la pește se va face și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, dacă acestea cad marți sau joi.

Se mananca untdelemn si se face dezlegare la vin in datele de 16, 22, 23, 24, 25 si 30 noiembrie, dar si pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece in aceste zile Biserica praznuieste Sfintii mai importanti:

  • 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului;
  • 22 noiembrie – Sf. Ap. Filimon, Sf. Mc. Cecilia;
  • 23 noiembrie – Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul-Vâlcea;
  • 28 noiembrie – Sf. Cuv. Ștefan cel Nou;
  • 29 noiembrie – Sf. Mc. Paramon și Filumen;
  • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României;
  • 3 decembrie – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani;
  • 5 decembrie – Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit, Sfântul Mucenic Anastasie, Sfântul Cuvios Mucenic Cosma Atonitul;
  • 6 decembrie – Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei;
  • 7 decembrie – Sfânta Mucenică Filofteia de la Curtea de Argeş;
  • 12 decembrie – Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, Sfântul Mucenic Sinet, Sfântul Ierarh Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului;
  • 13 decembrie – Sf. Ier. Dosoftei, mitropolitul Moldovei;
Filed under: SarbatoriTagged with: